Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    1. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bilim dalı genel olarak gözle görülemeyecek kadar küçük mikroorganizmaların (virüs, bakteri, mantar; maya ve küf ve protozoon) sebep olduğu hastalıkları inceleyen ve tedavi eden bir bilim dalıdır.  Enfeksiyon Hastalıkları kliniğinde Ateşli ve bulaşıcı hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV, frengi, bel soğukluğu vb.) ve enfeksiyöz hepatitler (bulaşıcı sarılık), hastane enfeksiyonları kontrolü ve tedavisi yapılmaktadır.

    Bakteri, Virüs, Mantar ve Parazit Kaynaklı Hastalıklar; Bu tür hastalıklar vücuda yerleşen bakteri, virüs, mantar veya parazitlerden kaynaklanır. Bu tür hastalık yayan canlıların kişiden kişiye bulaşması solunum, kan, vücut sıvısı gibi birçok yolla gerçekleşebilir. Hastalığın türüne göre tedavi süresi ilaçlarla olabileceği gibi cerrahi yollara da başvurulabilir. Genel olarak bakteri, virüs, mantar ve parazit kaynaklı hastalıklar ateş, ishal, kas ağrıları, öksürme ve yorgunluk gibi belirtiler gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana danışmak gerekmektedir.

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan başlıcaları HIV, AIDS, Hepatit B, bel soğukluğudur. Bu hastalıklar dışında da cinsel yolla bulaşan hastalıklar mevcuttur ancak en riskli gruplar bu hastalıkların mevcut olduğu gruplardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili yolu korunmanın yanı sıra tek eşliliktir. Kondom kullanımı gibi yöntemler cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından etkili olsa da kesin çözüm değildir. Uçuklar veya siğiller kondom kullanımına rağmen bulaşma riskine sahiptir. Bu riskler göz önüne alınarak cinsel ilişkilerde hastalıklardan kaçınmak açısından korunmak gerekmektedir. 

    Hepatit (Sarılık); Sarılık hastalığı cildin ve göz beyazının sarılaşmasına bağlı bir durumdur. Bu durum birçok hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Hepatosellüler sarılık, tıkanma (Obstrüktif) sarılığı ve hemolitik sarılık olmak üzere üç farklı türü vardır. Kandaki bilirubin oranının ölçülmesi ile teşhis edilir. Hastalığın tedavisinde bilirubin oranın düşürülmesi temel amaçtır. Kandaki bilirubin oranı düşürülerek hastalığın tedavisi yapılır.

    Tifo, Bruselloz, Tüberküloz ve Benzeri Hastalıklar; Bu hastalıklar hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel hastalıklardır. Hastalığa sahip olan hayvan ürünlerinin tüketilmesi ile bulaşabileceği gibi hasta olan hayvana temas ile de bu hastalıkların insanlara bulaşması mümkündür. Hastalıkların genel belirtisi ateş, vücutta ağrılar, iştahsızlık ve uzun sürede kilo kaybıdır. Bu belirtilerin ortaya çıkmasıyla bir uzmana danışmak önemlidir. Çünkü erken teşhis ile antibiyotik tedavisine başlanması hastalıkların daha ciddi problemlere yol açmadan tedavi edilmesini sağlayabilir. 

    İdrar Yolu Enfeksiyonu; Sağlıklı bir bireyin idrarında bakteriye rastlanmaz. Eğer idrar ve idrar yolunda herhangi bir bakteriye rastlanır ise bu idrar yolu enfeksiyonu hastalığını işaret eder. Zaman zaman vücut dışında bulunan bakteriler idrar yoluna ulaşarak idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Bu tür durumlarda böbrek, idrar yolu, üretra ve mesane bu bakterilerden etkilenir. En yaygın belirtileri sık idrara çıkma, boşaltım sırasında yanma ve ağrı, ateş ve yorgunluktur. Bu belirtilere sahip hastalar idrar yolu enfeksiyonu teşhis edilmesi halinde antibiyotikler ile tedavi edilirler

    Beyin ve omurilik enfeksiyonları (Menenjit, Ensefalit vb.); Beyin ve omurilik enfeksiyonları beynin, beyni saran zarların veya da her ikisinin aynı anda iltihaplanması olarak tanımlanır. Bu enfeksiyonların nedeni bakteri, mantar, virüs veya parazit kaynaklı olabilir. Bu enfeksiyonların tedavisinde de diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi erken tanı önemlidir. Hastalığın ilerleme durumuna göre antibiyotik tedavisinin yanı sıra cerrahi yöntemlere de başvurulabilir.

Poliklinik Hakkında

  1. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bilim dalı genel olarak gözle görülemeyecek kadar küçük mikroorganizmaların (virüs, bakteri, mantar; maya ve küf ve protozoon) sebep olduğu hastalıkları inceleyen ve tedavi eden bir bilim dalıdır.  Enfeksiyon Hastalıkları kliniğinde Ateşli ve bulaşıcı hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV, frengi, bel soğukluğu vb.) ve enfeksiyöz hepatitler (bulaşıcı sarılık), hastane enfeksiyonları kontrolü ve tedavisi yapılmaktadır.

Bakteri, Virüs, Mantar ve Parazit Kaynaklı Hastalıklar; Bu tür hastalıklar vücuda yerleşen bakteri, virüs, mantar veya parazitlerden kaynaklanır. Bu tür hastalık yayan canlıların kişiden kişiye bulaşması solunum, kan, vücut sıvısı gibi birçok yolla gerçekleşebilir. Hastalığın türüne göre tedavi süresi ilaçlarla olabileceği gibi cerrahi yollara da başvurulabilir. Genel olarak bakteri, virüs, mantar ve parazit kaynaklı hastalıklar ateş, ishal, kas ağrıları, öksürme ve yorgunluk gibi belirtiler gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan başlıcaları HIV, AIDS, Hepatit B, bel soğukluğudur. Bu hastalıklar dışında da cinsel yolla bulaşan hastalıklar mevcuttur ancak en riskli gruplar bu hastalıkların mevcut olduğu gruplardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkili yolu korunmanın yanı sıra tek eşliliktir. Kondom kullanımı gibi yöntemler cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından etkili olsa da kesin çözüm değildir. Uçuklar veya siğiller kondom kullanımına rağmen bulaşma riskine sahiptir. Bu riskler göz önüne alınarak cinsel ilişkilerde hastalıklardan kaçınmak açısından korunmak gerekmektedir. 

Hepatit (Sarılık); Sarılık hastalığı cildin ve göz beyazının sarılaşmasına bağlı bir durumdur. Bu durum birçok hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Hepatosellüler sarılık, tıkanma (Obstrüktif) sarılığı ve hemolitik sarılık olmak üzere üç farklı türü vardır. Kandaki bilirubin oranının ölçülmesi ile teşhis edilir. Hastalığın tedavisinde bilirubin oranın düşürülmesi temel amaçtır. Kandaki bilirubin oranı düşürülerek hastalığın tedavisi yapılır.

Tifo, Bruselloz, Tüberküloz ve Benzeri Hastalıklar; Bu hastalıklar hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel hastalıklardır. Hastalığa sahip olan hayvan ürünlerinin tüketilmesi ile bulaşabileceği gibi hasta olan hayvana temas ile de bu hastalıkların insanlara bulaşması mümkündür. Hastalıkların genel belirtisi ateş, vücutta ağrılar, iştahsızlık ve uzun sürede kilo kaybıdır. Bu belirtilerin ortaya çıkmasıyla bir uzmana danışmak önemlidir. Çünkü erken teşhis ile antibiyotik tedavisine başlanması hastalıkların daha ciddi problemlere yol açmadan tedavi edilmesini sağlayabilir. 

İdrar Yolu Enfeksiyonu; Sağlıklı bir bireyin idrarında bakteriye rastlanmaz. Eğer idrar ve idrar yolunda herhangi bir bakteriye rastlanır ise bu idrar yolu enfeksiyonu hastalığını işaret eder. Zaman zaman vücut dışında bulunan bakteriler idrar yoluna ulaşarak idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Bu tür durumlarda böbrek, idrar yolu, üretra ve mesane bu bakterilerden etkilenir. En yaygın belirtileri sık idrara çıkma, boşaltım sırasında yanma ve ağrı, ateş ve yorgunluktur. Bu belirtilere sahip hastalar idrar yolu enfeksiyonu teşhis edilmesi halinde antibiyotikler ile tedavi edilirler

Beyin ve omurilik enfeksiyonları (Menenjit, Ensefalit vb.); Beyin ve omurilik enfeksiyonları beynin, beyni saran zarların veya da her ikisinin aynı anda iltihaplanması olarak tanımlanır. Bu enfeksiyonların nedeni bakteri, mantar, virüs veya parazit kaynaklı olabilir. Bu enfeksiyonların tedavisinde de diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi erken tanı önemlidir. Hastalığın ilerleme durumuna göre antibiyotik tedavisinin yanı sıra cerrahi yöntemlere de başvurulabilir.

14 Eylül 2022