12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü
03 Haziran 2022

12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü

Hemşirelik; tarihi çok eskilere dayanan, temelinde insan sevgisi, şefkat, bilgi ve beceri ile yoğrulmuş kutsal bir meslektir. Bu kutsal meslek geçmişten günümüze tıp biliminin de ilerlemesi ile çok önemli aşamalar kaydetmiş sağlık sistemlerinin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.  Hemşirelerimiz gerek koruyucu sağlık hizmetlerinde gerekse tedavi edici sağlık hizmetlerinde çok önemli görevler üstlenmektedir. Ülkemizin her köşesinde, köylerde ve kentlerde, kimi zaman zor şartlar altında, vazifelerini özveriyle gerçekleştirerek halkımızın sağlığına hizmet etmektedir.Sağlık Hizmeti bir ekip hizmetidir. Hemşirelerimiz güç çalışma şartlarına rağmen ortaya koydukları disiplinli, özverili, sabırlı, hoşgörülü, şefkatli tutumları ile sağlıklı insan ve sağlıklı toplum oluşumunda sağlık ekibinin temel taşlarından olmuştur.

Ülkemizde modern anlamda hemşirelik mesleği, Safiye Hüseyin Elbi öncülüğünde 1900’lü yılların başından itibaren yapılmaya başlanmış olup, günümüzde bütün dünyada hemşirelik denince herkesin aklına modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale gelmektedir. Dünyada 1954, ülkemizde de 1964 yılından bu yana modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florence Nightingale’ in doğum günü olan 12 Mayıs Hemşireler Günü olarak kutlanmaktadır.

Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN), her yıl Florence Nightingale'in doğum yıldönümü olan 12 Mayıs'ta düzenlenen Uluslararası Hemşireler Günü kutlamalarına öncülük etmektedir. Konsey, 2022 Uluslararası Hemşireler Günü için belirlediği, dünya çapında sağlık sistemlerini güçlendirmek için hemşirelik mesleğini koruma, destekleme ve mesleğe yatırım yapma ihtiyacına odaklandığı yeni temasını duyurmuştur: “Hemşireler: Öncü Bir Ses – Küresel Sağlığı Güvence Altına Almak İçin Hemşireliğe Yatırım Yapın ve Haklara Saygı Gösterin”.

“Önce İnsan” diyerek halkla hizmeti şiar edinmiş, insanların sağlıkları için çok önemli ve kutsal bir görevi ifa eden, bu yüce mesleğin mensubu bütün fedakar, cefakar hemşirelerimizin “12 Mayıs Dünya Hemşireler Gününü” kutlayarak meslek hayatlarında başarılar diliyoruz.

12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü Programımız Başhekimimiz Doç. Dr. Adnan Hut ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Hatice ASLAN’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ile başlamış olup, Hastane Yönetimimiz tarafından, hemşirelik ve ebelik mesleğine 30 yıl ve üstü hizmet etmiş olan kıymetli çalışma arkadaşlarımıza plaket verilmesi ile devam etmiştir. Plaket töreninin ardından Başhekimimiz Doç. Dr. Adnan Hut ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Hatice ASLAN eşliğinde, mesleğine 43 yıl hizmet etmiş hemşiremiz Nuriye KARAKAYA ve mesleğine yeni başlayan yaşça en küçük hemşiremiz Fatma Nida AKKAŞ tarafından kesilen pasta ile müzik eşliğinde kutlama devam etmiştir.

• bdh hemşire günü
  • 12 mayıs bdh hemşire günü